Terveysvaikutukset

Juuria unohtamatta! Hapanjuurileivonta on noussut uuteen suosioon. Kyse ei kuitenkaan ole uudesta asiasta, vaan jo yli 2000 vuotta sitten tämä on ollut tavallisin tapa valmistaa leipää. Teollisen hiivan keksimisen jälkeen hapanjuurileivonta jäi unohduksiin. Hapanjuurileivän, samoin kuin muidenkin fermentointimenetelmällä valmistettujen tuotteiden (esim. hapankaali ja kimchi) terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Hapanjuurileipä on terveellistä ja lempeää vatsalle. Sen ainekset ovat yksinkertaiset: vesi ja jauho. Hapanjuurileipä valmistetaan fermentoimalla taikina. Fermentoitumisella tässä yhteydessä tarkoitetaan taikinan käymisprosessia, jossa maitohappobakteerit ja mikrobit muodostavat villihiivoja. Niiden ansiosta leipä kohoaa, saa lisää aromeja ja säilyy paremmin. Aidossa hapanjuurileivonnassa taikinan annetaan fementoitua pitkään tietyssä lämpötilassa. Hapanjuureen tehty leipä on lempeää vatsalle, koska se on helposti sulavaa. Elimistö pystyy käyttämään hapanjuurileivästä paremmin vitamiinit sekä kivennäis- ja hivenaineet, koska fermentointi pilkkoo fytaatteja, joiden on todettu heikentävän ravintoaineiden imeytymistä( https://www.researchgate.net/publication/223149343_Myoinositol_Phosphates_Analysis_Content_in_Foods_and_Effects_in_Nutrition)

Tattari kuuluu tatarkasveihin, joka on luontaisesti gluteeniton. Tattari on ravintoarvoltaan loistava! Se on täydellinen proteiinin lähde sisältäen kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot. Tattari sisältää B-vitamiinia ja magnesiumia enemmän kuin ruis ja vehnä, on hyvä mangaanin, raudan ja fosforin lähde, sekä sisältää piitä, fluoria, flavonoideja ja kuitua. Tattarilla on todettu olevan verensokeria tasapainottava vaikutus ja se myös edistää sydän- ja verisuoniterveyttä alentamalla veren kolesterolia ja korkeaa verenpainetta.

Teff on ravintoarvoltaan erinomainen. Se sisältää runsaasti tärkeitä aminohappoja, kuitua sekä rautaa ja on luontaisesti gluteeniton.

Kaura on luontaisesti gluteeniton terveysvilja. Se sisältää runsaasti kuitua esim. beetaglukaania, joka on pitkäketjuinen, vesiliukoinen kuitu. Se alentaa kolesterolia ja on hyväksi sydämelle ja verisuonille. Kaura tasoittaa verensokeria ruokailun jälkeen.

Psyllium

Ratamokasvin kuivatusta siemenkuoresta saatava psyllium on erinomainen kuitulisä, joka tasaa verensokeria ja auttaa pitämään huolta verisuonten terveydestä.